Manastirea de piatra Ivanovo este situata la o distanta de 21 de kilometri de orasul Russe. La manastirea Ivanovo se poate ajunge cu masina. Cel mai usor se ajunge trecand granita pe podul peste Dunare ce leaga orasul Giurgiu de orasul Russe. Odata ajunsi in Russe, se urmeaza drumul spre Sofia, pana la indicatorul spre satul Ivanovo. De aici si pana la Manastirea de piatra nu mai este decat un drum de 4 kilometri. Bisericile de piatra ale Manastirii din Ivanovo sunt incluse in lista patrimoniului mondial UNESCO, alaturi de alte noua puncte turistice din Bulgaria. Cu toate ca Manastirea Ivanovo este o destinatie turistica renumita, aceasta nu ofera gazduire sau masa. De asemenea, satul Ivanovo din apropiere nu are nici el astfel de facilitati.
Ce trebuie mentionat inca de la inceput este faptul ca Manastirea de piatra din Ivanovo este o manastire complet diferita fata de toate celelalte complexuri monahale din Bulgaria. In constrast cu complexul traditional monahal, care era format din una sau doua biserici, capele si o parte rezidentiala, sihastria din Ivanova reprezinta mai degraba o retea de mici bisericutze si camarute – chilii – sapate in piatra, aflate la o distanta de 32 de metri deasupra nivelului apei ce strabate pitorescul canion al raului Roussenski Lom. Biserica de piatra din Ivanovo este cea mai faimoasa din grupul celor sapate in stanca din jurul acesteia, mai ales pentru frumoasele si bine pastratele ei picturi murale.
Manastirea Ivanovo detine cu adevarat o valoare culturala si istorica neegalata inca, mai ales datorita picturii sale murale, datand din secolele XIII-XIV si pastrata in cinci din multele biserici de piatra. Pictori talentati au pictat peretii acestora in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale bulgare. Picturile murala sunt incarcate de motive antice – cariotide nude, capiteluri cu lei si masti. Acestea sunt un exemplu al trezirii atentiei vremii fata de antichitate si cultura acesteia, care, in secolul al XIV-lea poate fi observata in arta crestin ortodoxa.