Parcul Lipnik se află la 12 km de Ruse şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare. Este considerat cel mai mare parc împădurit din Bulgaria. Ideea de a-l înfiinţa, precum şi planurile de amenajare, au apărut prin anii 1950. Scopul său este de parc natural recreativ. În jurul său, pe dealuri, au apărut numeroase vile de vacanţă şi locuinţe permanente, ba chiar firme din Ruse şi-au construit clădiri în vecinătatea lacului. Mai găsim aici multe restaurante, hoteluri, locuri de joacă, facilităţi pentru diverse sporturi, locuri de campare, ba chiar şi o grădina zoologica. Şi tot aici se află reşedinţa “Lipnik” a lui Todor Zhivkov (primul secretar al Partidului Comunist Bulgar, “detronat” în 1989).
În urmă cu câteva secole, pe amplasamentul actualei localităţi Nikolovo, existau două sate separate, Gagalya şi Lipnik. În 1955 satele au fuzionat şi au format Nikolovo, denumit astfel după un partizan local foarte popular, Nicola Popov. În prezent, populaţia este de aproximativ 3.000 de locuitori, iar localitatea este conectată la reţelele de electricitate, apă şi comunicaţii.
Având toate facilităţile şi tot confortul modern, Nikolovo este locul preferat de relaxare şi turism pentru mulţi locuitori ai oraşului Ruse. Parcul şi lacul Lipnik le oferă acestora, dar şi altor turişti numeroşi care vin aici din diverse zone (chiar şi din alte ţări), spaţii de recreere, odihnă, distracţie, natură destul de bine conservată, un lac artificial plin cu diverse specii de peşti – pescuitul e foarte frecvent, însa este bine ţinut sub control de către autorităţi; pe lac se pot face sporturi cum ar fi caiac – canoe, deoarece este destul de întins ca lungime; înotul este strict interzis. Prin pădurea deasă care acoperă dealul principal al parcului sunt amenajate alei şi poteci pentru plimbare, iar pe malul drept al lacului – cel împădurit – se află din loc în loc locuri de campare foarte plăcute, ascunse în padure însă cu vederi superbe spre lac.
Lacul s-a format din apele care se scurg de pe doua văi, una mai mare (matca lacului) şi una mai mică, care cuprind în mijlocul lor un deal imens, care adăposteşte parcul forestier. După cum am mai spus mai devreme, valea mai mică este închisă printr-un dig, iar lacul format acolo a fost complet amenajat şi s-au creat condiţiile favorabile dezvoltării unei vegetaţii acvatice luxuriante, cu trestii şi papură, diverse specii de plante plutitoare, dar în special nuferi albi, care acoperă în prezent o mare parte din suprafaţa lacului. S-a creat chiar şi o potecă din dale de beton, care îl traversează la mijloc, chiar prin inima zonei cu nuferi (se poate vedea în fotografii).
Parcul este accesibil cu un autobuz din Ruse, iar călătoria durează aproximativ 20 de minute. Acesta îi lasă pe turişti într-o parcare mare, urâtă şi betonată, unde se află şi o terasă-restaurant foarte mare, unde se pot servi băuturi şi mâncare, iar preţurile sunt la fel ca cele din Ruse. În ultima perioadă, ca aspect negativ, s-a intensificat foarte mult traficul, iar numărul autoturismelor pe care le-am văzut aici este prea mare. Acest lucru se datorează faptului că tocmai prin mijlocul parcului şi pe la limita inferioară a lacului, acolo unde este digul, trece drumul care duce spre localitatea Chervena Voda, care este destul de circulat. Zgomotul maşinilor care trec în viteză pe acest drum este singurul care tulbură liniştea parcului, de altfel destul de sălbatic. De aceea e recomandat să îi savuraţi frumuseţea la ore foarte matinale, încă dinainte de răsărit.
Text & Foto: Arthur Mustafa | www.arthurmustafa.com